виж още резултати
No products were found.

НЕОЛЕКСАН ТАБЛ. 150 МГ Х 30 НЕОФАРМ

Предназначен за хора страдащи от състояния, свързани с понижени нива на серотонин.

Прочети ощеShow less
Оценка:
(0)
Всички продукти на марката:
Добави в списъка с желания
Описание

Какво е 5-хидрокситриптофан (5-НТР):

5-хидрокситриптофан (5-HTP) е вещество, което се образува в човешкото тяло от незаменимата аминокиселина триптофан, която постъпва в организма чрез храната. В мозъка 5-хидрокситриптофанът от своя страна се превръща в серотонин-вещество, което предава нервните импулси между мозъчните клетки. Серотонинът е познат още и като „хормонът на щастието”.
Допълнителният прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията свързани с ниски нива на серотонина, без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства предназначени за тези състояния.

НЕОЛЕКСАН СР е таблетна форма на 5-хидрокситриптофан (5- HTP) с удължено освобождаване. Всяка таблетка НЕОЛЕКСАН СР съдържа 150 мг. 5-HTP.

За кого е предназначен НЕОЛЕКСАН СР:

Неолексан е предназначен за хора страдащи от състояния свързани с понижени нива на серотонин, както и за лица спазаващи диета и/или отказващи вредни навици като тютюнопушене, алкохол и други.

Удълженото освобождаване на 5-HTP, прави НЕОЛЕКСАН СР изключително подходящ за приложение при индикации, изискващи постоянни нива на 5-HTP в организма. Такива състояния са: депресия, тревожност и безпокойство, зависимости, фибромиалгия, пациенти на антипаркинсонова терапия.

Уведомете вашия лекар ако:

За вас се отнасят някои от следните състояния:

 • Чернодробна недостатъчност
 • Бъбречна недостатъчност
 • Язва на стомаха и дванадесетопръстника
 • Нарушено кръвосъсирване
 • Кърмене
 • Синдром на Даун

Употребявате някои от следните медикаменти:

 • Селективни инхибитори на обратният захват на серотонина (SSRI) като citalopram (Seropram), escitalopram (Cipralex), fluvoxamine (Fevarin), fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat, Paroxat) или sertraline (Zoloft)
 • Инхибитори на моноаминоксидазата (MAOI) като tranylcypromine (Nardil), phenelzine (Parnate) или isocarboxazid (Marplan)
 • Трициклични антидепресанти като amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), protriptyline (Vivactil) или trimipramine (Surmontil)
 • Медикаменти против СПИН
Странични ефекти на НЕОЛЕКСАН СР:

В началото на приема при някои пациенти може да се наблюдава леко гадене, което е преходно и се предотвратява най-добре като се започне с ниски дози Neolexan, които се повишават постепенно в случай на нужда.
Кой не трябва да приема НЕОЛЕКСАН СР:
 • Бременни
 • Деца до 12 годишна възраст
Как трябва да се приема НЕОЛЕКСАН СР:

Началната доза на НЕОЛЕКСАН СР е най-често 3 пъти на ден по 1 таблетка. Обикновенно действието на препарата не настъпва веднага, затова корекция на дозата трябва да се предприеме при недостатъчен ефект след две седмици. Тогава дозата може да се повиши до 3 пъти дневно по 2 таблетки.

При безсъние се препоръчва от 1 до 6 таблетки еднократно 30-45 минути преди лягане. Тъй като някои пациенти могат да изпитат леко гадене когато вземат Neolexan за първи път, се препоръчва да се започне с 1 таблетка преди лягане и дозата да се покачва постепенно при нужда.

Ако Неолексан се приема по време на диета с цел отслабване се препоръчва да се приема по 1 таблетка 20 мин. преди хранене.

Неолексан СР се приема: 2 пъти дневно по 1 таблетка.

Не прекратявайте приема на препарата, след като се почувствате по-добре, без да се консултирате с вашия лекар.

Максималната дневна доза Neolexan не бива да надвишава 900 мг.

Състав: 5-хидрокситриптофан 150 мг.

Другите съставки на таблетката са:

микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, повидон, коповидон, филм с оцветител.

Допълнителна информация:

Състоянията предизвикани от ниски нива на серотонин са:

Депресия

Депресията е състояние изискващо специализирани медицински грижи и е различно от познатите “липса на настроение” и „чувство на подтиснатост”. Депресията се характеризира с липса на интерес към ежедневните дейности, липса на енергия и способност за концентрация, чувство на безпомощност, безнадежност и тъга, безполезност и неадекватност, лош сън, понижена сексуална активност, значително покачване или загуба на тегло, умора, главоболие и др. Депресията не е слабост на характера и не е по вина на пациента. Тя може да се лекува. Депресията се предизвиква от комбинация от 3 фактора-генетично предразположение, заобикаляща среда и дисбаланс на химични вещества в мозъка. От химичните вещества с най-голямо значение е серотонинът, който при депресия е силно понижен.

Безсъние

След добър сън човек се чувства свеж и отпочинал. Това не винаги зависи от продължителността на съня, а от неговото качество. Проблемите със съня също имат различен произход, но в крайна сметка се дължат отново на нарушен баланс на химични вещества в мозъка. Основното вещество, от което зависи настъпването и продължителността на съня е мелатонинът, но нивата на мелатонин в мозъка и чувствителността на мозъчните структури към мелатонина се определят от нивата на серотонина. Серотонинът има определяща роля за качеството на съня. При високи нива на серотонин се удължават фазите на дълбок сън, благодарение на които мозъкът се възстановява и човек се чувства свеж и отпочинал, за сметка на по-маловажните подготвителни фази на съня. Докато препаратите съдържащи мелатонин имат известен ефект при по-възрастни пациенти, при които нивата на мелатонин са ниски, то при по-млади хора безсънието и лошия сън се повлияват в много по-голяма степен от нивата на серотонин, съответно от 5-хидрокситриптофан.

Тревожност и безпокойство

Състоянията на тревожност и безпокойство също се дължат на ниски нива на серотонина, затова чрез повишаване на нивата му тези състояния се подобряват значително, до пълното им изчезване.

Мигрена и главоболие

Счита се, че хроничното главоболие и особено мигрената са резултат от ниски нива на серотонин, най-вероятно поради повишеното му разграждане в мозъка. Приемът на 5-хидрокситриптофан увеличава продукцията на серотонин от организма и по този начин намалява чувствителността към болка. 5-хидрокситриптофанът намалява броя, силата и интензитета на пристъпите при хронично главоболие и мигрена с над 70%.

Затлъстяване

По време на диети, нивата на триптофан в кръвта и на серотонин в мозъка спадат значително. Тези ниски нива на серотонин при пациенти със затлъстяване предизвикват силно желание за прием на въглехидрати, най-вече сладко и последващо преяждане. Приема на 5-хидрокситриптофан по време и след диета повишава нивата на серотонина, което води до по-ранно засищане, по-лесно придържане към диетата, липса на преяждане и загуба на килограми.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично състояние характеризиращо се с умора, болки в мускулите, ставите и сухожилията, множество точки на повишена чувствителност по тялото, съпроводено най-често с ниски нива на серотонин.
Употребата на 5-хидрокситриптофан подобрява и спомага за овладяване на симптомите на фибромиалгия при липса на странични ефекти.

Вредни навици

При отказване от вредни навици като прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и други, поддържането на адекватни нива на серотонина, посредством прием на 5-хидрокситриптофан спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик.

Опаковка: 3 блистера с по 10 таблетки

Прочети ощеShow less
Product Details
Доставка

Меню

Трябва да се регистрирате, за да можете да ползвате списъците с желания.

Sign in