виж още резултати
No products were found.

Връщане на стоки

Връщане на нежелани стоки

14 дни за отказ при покупка на стоки

В ЕС за договори, сключени след 13 юни 2014 г., имате право да се откажете от своята онлайн покупка, както и от покупки, направени извън магазин (напр. от амбулантен търговец, по телефона или по пощата) в срок от 14 дни.

Този „период на размисъл“ изтича 14 дни след получаването на стоките. Ако този период изтича през неработен ден, срокът се удължава до следващия работен ден.

В рамките на този срок можете да се откажете от своята поръчка поради каквато и да е причина - дори ако просто промените решението си.

За да упражните правото си на отказ, трябва недвусмислено да информирате търговеца за решението си да се откажете от покупката. Можете да направите това например като добавите писмена декларация към стоките, които връщате по пощата, или като изпратите факс или електронно съобщение. Не е достатъчно само да върнете стоките. Търговецът трябва да ви предостави стандартен формуляр за отказ, който можете, но не сте длъжни да използвате, за да го уведомите за своя отказ.

Търговецът трябва да ви върне заплатената сума в срок от 14 дни от получаването на уведомлението за отказ, но може да забави възстановяването, ако не е получил стоките или доказателство, че сте му ги изпратили. Възстановяването трябва да включва всички разходи за доставка, които сте платили, когато сте направили своята покупка. Търговецът обаче може да ви таксува допълнително, ако изрично сте поискали нестандартна (експресна) доставка. Ще трябва да заплатите разходите за връщане на стоките на търговеца.

За обемисти стоки (като например големи домакински уреди), търговецът трябва да ви информира поне за приблизителните разходи за връщане на стоките. Трябва да изпратите стоките на търговеца до 14 дни, след като сте го информирали, че искате да се откажете.

Проверете дали търговецът ви е информирал, че трябва да поемете разходите по връщането на стоките по време на периода за размисъл. Ако не е направил това, той трябва да поеме и тези разходи. Обемисти стоки, закупени от амбулантен търговец и доставени непосредствено обаче, трябва да бъдат взети от него за негова сметка.

Внимание!

Моля, имайте предвид, че не можете да използвате стоки, които сте получили, преди да решите да се откажете от покупката. Правото на отказ съществува, за да ви позволи да разгледате продукта по същия начин както в магазин, а не за да го използвате безплатно в продължение на 14 дни.

Имайте предвид също, че за цифровото съдържание (напр. за изтегляне или поточно предаване на музика или видео) важат специални правила.

Някои изключения

14-дневният период за размисъл не важи например за:

  • билети за самолет и влак, билети за концерт и хотелски резервации за конкретни дати;
  • храни и напитки, които ви се доставят редовно (например доставки на млекар);
  • стоки, изработени по поръчка или явно персонализирани (например костюм, ушит по поръчка)
  • запечатани носители на данни, като например DVD-та, които сте разпечатали след получаването им.

 

Лична история

Отказът от някои видове покупки не е възможен

Джейн си купува билет онлайн за концерт на U2 в Ирландия. На следващия ден открива, че ѝ се налага да пътува извън страната в деня на концерта и се опитва да се откаже от поръчката си. Онлайн търговецът отказва да анулира поръчката и да ѝ върне парите.

Съгласно правилата на ЕС имате право да се откажете от покупки, направени онлайн или чрез други методи за продажба от разстояние (като например по телефона или чрез поръчка по пощата) в рамките на 14-дневен период. Въпреки това има „договори от разстояние“, от които, съгласно правилата на ЕС, нямате право да се откажете.

 

Примери за това са резервациите за почивка и развлечения за конкретни дати.

 

Частните продажби също са изключение.

Ако купувате стоки от физическо лице, а не от дружество, сделката не е обхваната от същото законодателство за защита на потребителите. Нямате законово право да промените решението си в рамките на 14 дни от вашата поръчка.

Договори за услуги

Можете също така да се откажете от договор за услуги — например телефонен абонамент — сключен онлайн или с амбулантен продавач. Имате 14 дни да се откажете от сключването на договора.

Ако искате търговецът да започне да предоставя услугата — напр. да активира телефонната линия — веднага, без да се изчаква изтичането на 14-дневния период, трябва да поискате това изрично. Ако все пак решите да се откажете след започване на услугата, трябва да платите за периода, през който сте я използвали. Ако договорът за услуги — например пребоядисване на стая — е изцяло изпълнен преди края на 14-дневния срок за отказ, повече не можете да се откажете, тъй като работата е приключила.

Няма отказ за спешни поправки

За малки предприятия и занаятчии, като например водопроводчици, важат специфични правила. Нямате право да се откажете в случаи, в които сте поръчали неотложни дейности по ремонт и поддръжка. Ако например повикате водопроводчик за поправка на течащ душ, не можете да отмените поръчаната работа, след като сте се споразумели за цената на услугата.

Меню

Трябва да се регистрирате, за да можете да ползвате списъците с желания.

Sign in