Има научно доказано благоприятно влияние върху човешкия организъм.
Регулира метаболизма и нормализира функционирането на храносмилателния тракт.
Подпомага лечението при Хепатит-С, Херпес, HIV-1 и разновидности на грип.
Влияе положително върху лечението при раковите заболявания и тяхното предотвратяване.
Гъбата Чага (Inontus Obliquus)
е безплодна форма паразитна гъба, растяща предимно по брезите в северните части на Русия, Северна Америка, Китай и Европа. Съдържа: магнезий, калий, желязо, манган, мед, меланин, пълният спектър от фитостероли, включващ ланостерол, инотодиол, ергостерол и фекостерол, супер оксид дисмутаза. Това прави гъбата изключително полезна за поддържането на силна имунна система. В допълнение притежава най-високо ниво на антиоксидантна активност от всички суперхрани (ORAC).
За достигане на максимално количество био активни вещества и големина до 0.5 метра диаметър са необходими до 20 години развитие в сурови климатични условия. Именно това прави чагата от Сибир максимално наситена с активни вещества. Там тя е позната като "Гъбата на безсмъртието" и "Дар от боговете".
Състав Сибирска Чага късове х 500 г: сушена гъба Чага (Inonotus obliquus)
Хранителна стойност за 100 гр.
Енергийна стойност | 779 KJ/190 KCal |
Мазнини | 1,1 г |
от които наситени мастни киселини | 0,5 г |
Въглехидрати | 12,5 г |
Въглехидрати | 12,5 г |
от които захари | 0,5 г |
Белтъчини | 3,6 г |
Съдържание на сол | 0,03 г |
Произход: Сибир, Русия
Начин на употреба Сибирска Чага късове х 500 г :
1. Водна екстракция:
Няколко къса Чага се накисват в съд с вода за 4-5 часа. След това парчетата се настъргват или начукват, добавя се вода загрята до 40 - 50°С, в съотношение 1:5 с водата, в която гъбата е била. Оставя се да престои на тъмно хладно място , след което цялото количество се прецежда и се добавя вода до първоначлния обем. Може да се съхранява до 4 дни в хладилник. Консумира по 200 мл преди хранене, 3 пъти на ден в продължение на 1 месец, след което се прекъсва за 10 дни.
2. 100 г счукана Чага се поставя в 500 мл вода за 2 седемици на тъмно и хладно, като приодично се разбърква. Приема се по 1 чаена лъжичка разтворена в 30 мл вода, загрята до 40 - 50°С, 3 пътни дневно, с продължение на 2 седмици. Прекъсва се за 2 седмици.
3. Поставя се счукана или настъргана Чага във вода загрята до 40 - 50°С, в сътношение 1:5, за 2-4 часа. Количеството се приема на няколко равни дози дневно.
Препоръчително е спазването на диета с продукти от растителен произход.
Не е подходящо гъбата Чага да се употребява при прием на антибиотици, глюкоза, както и по време на бременност или кърмене.